Om aikido

O Sensei
Moirhei Ueshiba, O Sensei

Aikido är en ung japansk kampkonst med gamla rötter som utvecklades under 1900-talet av Morihei Ueshiba (1883-1969), som dessförinnan hade tränat flertalet kampkonster med fokus på Daito-Ryu Aikijutsu.

Aikido innehåller ingen tävling utan fokuserar helt på ens egna utveckling utifrån personliga förutsättningar, där alla tränar med varandra oavsett ålder, kön eller grad.
I stället för att använda egna attacker så går aikido ut på att med hjälp av teknik och timing utnytta en angripares attacker genom att leda vidare eller vända kraften och energin i dessa, och på så sätt kasta eller lägga ned och låsa fast denne.

Takemusu Aikido
Under andra världskriget flyttade Ueshiba Sensei, även kallad O Sensei, från Tokyo och ut till Iwama som är ett samhälle norr om Tokyo, där han bodde fram till sin död. Under denna tiden tränade en av hans främsta elever, Morihiro Saito 9 Dan (1928-2002), för honom och fortsatte att förvalta arvet på plats i Iwama hela sitt liv.
I Karlshamn tränar vi Takemusu Aikido (traditionell aikido) enligt det pedagogiska system som Saito Sensei utvecklade för att föra O Senseis aikido vidare. Utöver taijutsu (vapenlös träning) så läggs det inom Iwama Ryu ett stort fokus på Bukiwaza (vapenträning) för att utveckla sin aikido ytterligare.
Vi tränar med aiki-ken (svärdsträning), aiki-jo (stavträning) och tanto (kniv). All vapenträning sker med trävapen och innehåller både parträning och soloträning.

o sensei saito sensei
O Sensei tillsammans med Morihiro Saito, 9 Dan

 

Karlshamns Aikidoklubb

Karlshamns Aikidoklubb grundades hösten 2008 av Tobias och Amelie Harms tillsammans med Carl Carenvall. Tobias och Amelie började båda sin träning i Lunds Aikidoklubb under ledning av Jonas Palm, 5 Dan, och Lund fungerar därför som vår moderklubb.
Tobias och Amelie ledde träningen fram till sommaren 2014 då de flyttade tillbaka till Skåne för studier och jobb. Då tog Magnus Olsson över instruktörsskapet och idag leds den dagliga träningen av Magnus (1 Dan), Karin Gall (1 Kyu) och Emma Svensson (3 Kyu) som är klubbens tre instruktörer.

Emma Svensson, Karin Gall & Magnus Olsson
Emma Svensson, Karin Gall & Magnus Olsson